" Resepi Nasi Lemak Mudah dan Sedap "

Nasi lemak bukan sekadar sarapan ia adalah simbol makanan warisan rakyat Malaysia! Kali ini saya kongsikan resepi nasi lemak paling mudah dan sedap, sesuai untuk pemula atau sesiapa yang nak cuba masak sendiri di rumah.


Resepi ini lengkap dengan sambal tumis pedas manis, nasi yang wangi lemak berkrim, serta pelengkap klasik seperti ikan bilis rangup, telur rebus dan kacang goreng. Jom kita mula!

Bahan-bahan Nasi Lemak: (Untuk 4 orang)

2 cawan beras – dibasuh bersih

1 cawan santan pekat

1 cawan air (ikut sukatan beras)

1 batang serai – dititik

1 helai daun pandan – disimpul

½ sudu kecil garam


Cara Masak Nasi Lemak:

1. Masukkan beras ke dalam rice cooker.

2. Tambahkan santan, air, serai, daun pandan, dan garam.

3. Kacau rata supaya santan sekata.

4. Masak hingga nasi tanak dan naik bau wangi.


Bahan-bahan Sambal Tumis:

10 tangkai cili kering – rebus & kisar

5 biji bawang merah kecil

2 ulas bawang putih

1 biji bawang besar – hiris bulat

½ cawan air asam jawa

2 sudu besar gula

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis


Cara Buat Sambal Nasi Lemak:

1. Kisar bawang merah & putih, kemudian tumis hingga naik bau.

2. Masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak (penting!).

3. Tambahkan air asam jawa, gula dan garam.

4. Masukkan hirisan bawang besar, masak hingga sambal pekat.


Pelengkap Nasi Lemak:

Telur rebus

Ikan bilis goreng

Kacang tanah goreng

Timun – dihiris


Tips & Variasi:

Gunakan santan segar untuk rasa lebih lemak.

Sambal boleh disimpan dalam peti sejuk hingga 1 minggu.

Nak lebih ‘power’? Hidangkan bersama ayam goreng berempah, sambal sotong atau rendang daging.


Penutup: 

Itulah dia resepi nasi lemak paling mudah tapi padu! Sesuai untuk hidangan seisi keluarga. Jangan lupa share resepi ini kalau bermanfaat, dan tinggalkan komen kalau dah cuba – saya suka baca pengalaman korang!

Comments

Popular Posts