Menu Bawah RM10 untuk Orang Bujang – Jimat, Mudah & Sedap!
Hidup bujang tak semestinya kena makan maggi setiap hari! Dalam artikel ini saya kongsikan beberapa idea menu bajet bawah RM10, mudah disediakan dan tetap sedap. Sesuai untuk pelajar, pekerja baru, atau sesiapa yang nak jimat belanja barang dapur.
1. Nasi Telur Kicap + Sayur Sawi Tumis
Kos anggaran: RM5
Bahan:
Telur (RM0.50)
Kicap manis + bawang (RM1)
Sawi seikat (RM2)
Nasi putih (RM1.50)
Cara: Goreng telur, tumis bawang dan sayur, curah kicap atas nasi – siap!
2. Mee Goreng Telur Sayur
Kos anggaran: RM4
Bahan:
Mee kuning (RM1)
Telur (RM0.50)
Kobis/lobak merah (RM1)
Sos tiram/kicap/sambal (RM1.50)
Cara: Tumis semua bahan, gaul dengan mee – hidangan lengkap dan kenyang.
3. Bubur Nasi Ayam Simple
Kos anggaran: RM7
Bahan:
Beras (RM1)
Isi ayam (RM3)
Halia, daun bawang (RM1.50)
Kicap/sos cili (RM1.50)
Cara: Rebus beras + isi ayam, hancurkan, tambah bahan perasa.
4. Sandwich Telur Mayo
Kos anggaran: RM5
Bahan:
Telur rebus (2 biji – RM1)
Mayonis (RM2)
Roti 4 keping (RM2)
Cara: Lenyek telur, campur mayo, sapu pada roti – boleh makan untuk 2 kali.
5. Nasi Goreng Ikan Bilis
Kos anggaran: RM6
Bahan:
Nasi semalam (percuma!)
Ikan bilis (RM2)
Bawang, cili, kicap (RM2)
Telur (RM1)
Cara: Tumis bahan, masukkan nasi dan telur, siap!
Tips Jimat:
Beli barang dapur dari pasar pagi atau bundle pek.
Guna bahan sama untuk banyak menu (telur, bawang, sos).
Masak dalam kuantiti lebih untuk simpan makan esok.
Penutup: Jadi orang bujang bukan alasan untuk makan tak sihat atau boros. Dengan sedikit perancangan dan kreativiti, anda boleh makan sedap setiap hari bawah RM10!
Comments
Post a Comment