Resepi Nasi Ayam Sedap
Resepi Nasi Ayam Mudah & Sedap - Berbaloi Masak di Rumah!
Nak masak nasi ayam sendiri di rumah tapi tak tahu nak mula dari mana? Resepi nasi ayam ini lengkap dari A sampai Z – dari nasi wangi, ayam yang lembut dan juicy, hinggalah ke sos cili dan sup panas!
Jom masak sendiri, lebih jimat, bersih dan boleh makan puas-puas!
Bahan-bahan & Cara Masak Nasi Ayam Lengkap
1. Nasi Ayam:
Bahan:
2 cawan beras – dibasuh bersih
3 ulas bawang putih – diketuk
2 inci halia – dihiris
1 sudu besar minyak ayam (atau minyak masak)
1 kiub pati ayam (optional)
Air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih dan halia dengan minyak.
2. Masukkan beras dan gaul rata.
3. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukup rasa.
4. Masak seperti biasa dalam rice cooker.
2. Ayam Rebus / Ayam Panggang:
Bahan:
1 ekor ayam – potong 4 atau ikut suka
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar kicap masin
Garam & lada sulah
Cara Rebus:
1. Rebus ayam bersama bawang putih, halia, garam dan lada sulah.
2. Bila dah masak, boleh terus dihidang atau diperap dan digoreng/panggang.
Pilihan:
Untuk ayam panggang: Sapukan kicap manis & madu, kemudian bakar hingga garing.
3. Sos Cili Nasi Ayam:
Bahan:
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar air perahan limau nipis
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar gula
Sedikit garam
Air rebusan ayam
Cara-cara:
1. Kisar semua bahan hingga halus.
2. Panaskan sekejap atas api kecil supaya tahan lama.
4. Sup Ayam:
Bahan:
Air rebusan ayam
Daun sup & bawang goreng
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Tapis air rebusan ayam.
2. Tambah daun sup, sedikit garam dan bawang goreng sebagai penambah rasa.
Cara Hidang:
Susun nasi, ayam, sup, sos dan timun di atas pinggan. Boleh juga tambah kicap manis dan sambal kicap sebagai extra.
Tips Tambahan:
Guna ayam segar untuk rasa yang lebih manis & sedap.
Tambah minyak ayam (dari lemak ayam) ke dalam nasi untuk aroma yang padu!
Nak versi bakar? Guna air fryer atau oven untuk hasil lebih sihat.
Comments
Post a Comment