Sambal Tumis Ikan Bilis Ranggup
Assalamualaikum dan hai semua! Hari ni Kak Mas nak kongsi satu resepi mudah tapi sangat digemari – Sambal Tumis Ikan Bilis Rangup. Sesuai dimakan dengan nasi lemak, nasi putih, atau roti. Jom kita tengok bahan-bahannya!
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis – dibersihkan dan digoreng rangup
1 biji bawang besar – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato (optional)
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Tambahkan sos tomato (jika suka), gula dan garam. Gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Gaul sekejap saja supaya kekal rangup.
5. Siap! Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Tips Kak Mas:
Kalau nak tahan lama, pastikan sambal betul-betul kering dan simpan dalam bekas kedap udara.
Ikan bilis jangan terlalu halus, nanti senang hancur.
Selamat mencuba! Kalau dah cuba resepi ni, jangan lupa kongsi gambar dan tag Kak Mas ya!
Comments
Post a Comment